Auts-julkaisut

Inhimillisiä erehdyksiä sattuu, palauttaminen on kovan tason ammattilaisuutta

“Unix palvelimen pääkäyttäjä luuli olevansa kotihakemistonsa alikansioissa ja antoi komennon rm –rf *
Odoteltuaan hetkisen hän huomasi, että jotain on vialla ja katkaisi komennon ctrl+C painalluksella.
Tarkastaakseen tilanteen hän antoi ls –l komennon. Mutta palvelin vastasi, että ao. komentoa ei ole olemassa?? Hän yritti siirtyä kansiosta toiseen cd komennolla, mutta palvelin vastasi, että ao. kansiota ei ole olemassa. Palvelin oli client server -sovelluksen tietokantapalvelin. Käyttäjät eivät kuitenkaan reagoineet tilanteeseen, koska itse sovellus toimi.

MultiCom aloitti tilanteen tutkimisen ja havaitsi, että käyttäjä oli ehtinyt poistaa juurilevyltä suurimman osan käyttöjärjestelmästä. Itse sovellus oli käynnissä ja tietokannat auki, mistä syystä sovellus edelleen toimi. Vieressä oli toinen vastaava palvelin ja kaikeksi onneksi rikkoutuneen palvelimen ftp- palvelinprosessi oli ladattuna ja sieltä saimme siirrettyä palvelimelle takaisin mm. mknod-ohjelman, jolla pystyimme luomaan laitetiedostot uusiksi. Samalla siirrettiin myös varmistusohjelmisto, jolla sitten palautimme käyttöjärjestelmän takaisin.

Koko tapahtumaketju tapahtui loppukäyttäjiltä huomaamatta. Seuraavana iltana käynnistimme palvelimen varmuuden vuoksi uudelleen, jotta saatoimme olla varmoja sen toimivuudesta.