Auts-julkaisut

Tähdet oikeassa asennossa ja rautainen osaaja puikoissa

Asiakas oli pyytänyt puolitoista vuotta sitten erikoisvarmistuksen talteen vuodeksi. Varmistetut palvelimet oli tuhottu jo vuosi sitten.

Nyt tuli palautuspyyntö, tarvittaisiin kaksi palvelinta ja niiden Oracle kannat tuolta puolentoista vuoden takaa palautetuksi. Varmistuksiahan tietysti ei enää ollut tallessa pyydetyn talleajan päätyttyä, kuinka siis ratkaista tämä ongelma?

Sattumalta ao. varmistuksen sisältävää nauhaa oli käytetty testattaessa ns. cross-site-dr copy ominaisuutta. Tässä luodaan kahdesta täysin erilaisesta varmistusnauhasta (IBM E07 ja Oracle T1B) ns. pariteettinauha kolmanteen saliin (Oracle T1C). Näiden perusteella pystyttiin luomaan T1B/T1C nauhoilta alkuperäinen data jo ylikirjoitetulle E07 aseman nauhalle. Tämä ominaisuus on koekäytössä ja täysin uniikki tapa tehdä suojaus, vaikka kokonainen konesali olisi pois käytöstä. Suojaus mahdollistaa tietojen palautuksen, vaikka alkuperäistä dataa ei ole muihin konesaleihin sellaisenaan koskaan kopioitu.

Lisävaikeutta tuotti tarkempaan palautusajankohtaan tarvittavat Oracle archivelog -varmistukset, jotka olivat olleet vain kahden viikon talleajalla. Tähtien ollessa oikeassa asennossa oli ko. nauhoilta tullut kirjoitusvirheitä, minkä takia ne oli pistetty syrjään, eikä tietoja ollut ylikirjoitettu.

Rautaisen osaajan toimesta tuhottujen palvelinten varmistukset saatiin eheinä palautettua, vaikka käytännössä alkuperäistä varmistusdataa ei ollutkaan olemassa.